Toen er werd gesproken over de anti-rookwet, wist ik al dit kan in Spanje nog wel een grote uitdaging gaan worden en betwijfelde of deze wet er überhaupt wel zou komen. Niet alleen omdat er in Spanje veel rokers zijn(30% van de bevolking, hoger dan het Europees gemiddelde) vanwege het feit dat Spanjaarden behoorlijk sociale wezens zijn, die niet vies zijn van lekker te genieten van het buitenleven met een wijntje en een sigaretje in de hand, het hoort zeg maar bij de Spaanse cultuur, maar ook omdat het algemene idee heerst dat er regels zijn om gebroken te worden. Als niet-roker was 'la ley antitabaco' een geschenk uit de hemel en leken de gebeden verhoord. Voorheen werd er alleen maar over gedroomd; heerlijk dineren in een restaurant zonder die vieze rook was bijna ondenkbaar of nog even fris ruiken na een avondje stappen was een waanidee. Dus toen deze wet zou worden doorgevoerd werd dit nieuws door de niet-rokers met open armen ontvangen. "Free at last" was de gemeenschappelijke boodschap. Nu de wet al een tijdje van kracht is moet ik zeggen dat ik nauwelijks wat gemerkt heb, in de kroeg stond het namelijk gewoon blauw van de rook. En besloot ik me erin te gaan verdiepen, wat zijn eigenlijk de regels die in Spanje nu gehanteerd dienen te worden? Er is een streng rookverbod als het gaat om openbare gelegenheden zoals ziekenhuizen, hotels, scholen, musea en winkelcentra etc. Verder mag ook op werk niet gerookt worden, dus geen zogenaamde 'smoking corners'. Alleen openbare gelegenheden in de openlucht zoals de arena en voetbalstadion worden nog wel buiten beschouwing gelaten. Als het gaat om de horeca, dan mogen de eigenaren van restaurants en bars die kleiner zijn dan 100m2 zelf beslissen of er wel of niet gerookt mag worden. Zijn ze groter dan 100m2 en zijn ze niet rookvrij dan zijn ze verplicht om een aparte rokersgedeelte in te richten dat niet meer dan 30% van de ruimte mag innemen. Ik kan je zeggen dat Spanje stikt van de horecagelegenheden, ik denk haast wel dat het enige land is met zoveel barretjes en restaurants per vierkante meter en het merendeel daarvan is echt niet groter dan 100m2 dus dat is waarschijnlijk de reden dat als je een bar binnenstapt de rokerswalm je zoals vanouds nog verwelkomt! Bron: http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/spaanse-rokers-krijgen-het-zwaar Film: http://www.youtube.com/watch?v=1BCkw1em3KA Foto:http://anatomias.mediasmile.net/fumar_mata.jpg
Beste trouwe lezers, jullie zorgen ervoor dat deze blog gaat leven. Reacties zijn altijd welkom!
Het televisieprogramma 'De Spaanse Droom'
Zie hier uniek beeldmateriaal uit Arcos De La Frontera met de dorpelingen bekend van het televisieprogramma 'De Spaanse Droom', het recept van de buñuelos en tevens het exclusieve interview met het winnende koppel Uko en Lieve. Klik op bovenstaande afbeelding, voor het interview, recept en het filmpje!
Lifestream: Casa Archidona goes Madrid!
Volg samen met mij het Madrileense leven via YouTube!
O P R O E P !!
Wegens grote vraag naar de rubriek 'Spaanse uitdrukkingen', is Casa Archidona op zoek naar mensen die het bestand op vrijwillige basis helpen uitbreiden. Interesse? Stuur een e-mail naar casaarchidona@gmail.com
Moodstream: Registreer en luister naar Spaanstalige muziek van vroeger en nu op casa-archidona
Geboren en getogen in Nederland, kijk ik met een Nederlandse blik naar wat mijn 'Spaanse Roots' te bieden hebben. Ontdek samen met mij het authentieke Spanje maar ook het Spanje dat met zijn tijd is meegegaan. Voor opmerkingen en suggesties stuur een e-mail naar casaarchidona@gmail.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten