maandag 29 november 2010

Licor 43 oorspronkelijk een heksenbrouwsel! Zie ook prijsvraag! - dranken

Licor Cuarenta Y Tres is een zoete Spaanse likeur met een sterke vanillesmaak. Ze stamt af van een drank die al duizenden jaren geleden in de buurt van Cartagena werd gemaakt, genaamd Liquor Mirabilis. De bewoners geloofden in Meigas, een soort heksen en eerden ze met bijeenkomsten, rituelen en brouwsels, waaronder deze likeur. De Romeinse bezetter wilde Liquor Mirabilis aanvankelijk verbieden, maar het bleek een zo diepgewortelde traditie onder de plaatselijke bevolking dat het uiteindelijk naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk werd geëxporteerd. Momenteel vindt export plaats naar meer dan 60 landen, waarmee Licor 43 een van de bekendste Spaanse likeuren is. Men kent over de afgelopen jaren een constante groei van ruim 10% per jaar. Het gaat Licor 43 voor de wind want de afgelopen 2 jaar sleepten zij achter elkaar de Master award in de categorie traditional liqueurs in de wacht. Licor 43 heeft haar naam te danken aan de 43 ingrediënten die de likeur rijk is. Onder deze ingrediënten, die overigens allemaal natuurlijk zijn, bevinden zich onder andere sap van citrus- en andere vruchten, en extracten van aromatische planten. De likeur kan puur worden gedronken (al dan niet met ijs) en in of bij de koffie/thee. Daarnaast zijn vele mixen bekend, bijvoorbeeld met vruchtensappen zoals jus d'orange of met melk. Licor 43 heeft een alcoholpercentage van 31% en is verkrijgbaar in flessen van 350 ml, 700 ml of 1 liter, en een miniatuurflesje van 0,05 liter.

Op dit moment sponsort Licor 43 De Eetclub en hebben daaraan een prijsvraag gekoppeld: Stuur je lekkerste recept waarin Licor 43 is verwerkt of waarbij Licor 43 goed smaakt. Ga voor meer informatie naar hun website. Op de site vind je ook 43 leuke tips.

Bron: www.licor43.nl
Foto:https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYLRxCI2UHdcvHmEyuDCUVN1_mC_xLNOoKEYdxvwMp99XVxOca8eevwWSAjaMKeEIreGl7Z5YZsL8fO2WkhBD1MIPeV1dvVlTXmdFvjOCgBsFX-eOICYvExNfj-yD8Ta5X9ecFfeoBtDY/s400/Licor43.gif

zondag 28 november 2010

De nieuwste film van Carlos Saura, "flamenco, flamenco"- films

De filmregisseur Carlos Saura uit Huesca is bekend om zijn dansfilms en met name over flamenco. Zijn interesse voor de filmwereld begon al op vroege leeftijd. Zijn moeder die pianiste was, gaf hem de kennismaking met muziek, en zijn broer Antonio als schilder, de passie voor kunst. Als tiener begon hij te fotograferen en in 1950 maakte hij zijn eerste speelfilm met een 16 mm camera. Carlos is een geweldige fotograaf en dat is op bijzondere wijze te zien in zijn films.Hij heeft al verschillende prijzen op zijn naam staan o.a. Zilveren Beer in Berlijn, Goya in Barcelona, Global Life Time Achievement Award in Mumbai. Zijn nieuwste juweeltje zal ongetwijfeld weer in de prijzen vallen. Met de film "Flamenco, Flamenco" wil hij de evolutie van de zang, dans en muziek van deze kunstvorm tot uiting brengen. Ooit kreeg ik voor mijn verjaardag een mooi Carlos Saura flamenco fotoboek, die is mij zeer dierbaar en heeft natuurlijk een ereplaats in de boekenkast. De film van hem staat dan ook bovenaan de agenda!

Foto: http://www.festivaldesevilla.com/notasprensa/fotos/VHcJ8Z.jpg
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=74Ql-Fi6Nto

zaterdag 27 november 2010

In Madrid lusten wij ook wel een kroketje, OP11 Oponce (Belgische Taverne) - bijzondere plekken in Madrid

Een Nederlands cafe/bar, heb ik hier nog niet gespot, gelukkig zijn mijn geliefde zuiderburen wel vertegenwoordigd. Op die manier kunnen wij wat betreft frituur ook aan onze trekken komen. Casa Archidona is absoluut voorstander van culinair verantwoord maar ook hier heb je op z'n tijd wel eens zin in een koffie met wafel/koeken, Belgisch biertje (pils, abdij, trappist) met een bittergarnituur. (bitterballen, fricandel, boullet, cervelo...), friet, verschillende sausen (curry ketchup, Andalouse, Hannibal, Diesel, Joppie, Samurai, Americaine, mayonaise..) Mijn wereld ging niet verder dan curry ketchup of patatje oorlog, maar er is dus meer blijkbaar. Kan iemand trouwens vertellen wat een Boullet en een Cervelo is?

Adres: Centro Comerial Alcala Norte, C/Alcala 414, planta semisotano, local 28, 28027 Madrid (metro: Ciudad Lineal)
Bron: http://www.facebook.com/pages/OP11_Oponce-Taberna-Belga-en-Madrid/107844859285339?v=info

dinsdag 23 november 2010

Dessertrestaurant gesignaleerd!! Dolso postres - bijzondere plekken in Barcelona

Het wordt weer eens hoog tijd om ook aan onze Barcelona vrienden te denken en leuke plekjes van deze geweldige stad onder de aandacht te brengen. Ondanks dat ik er toch zo'n 500 km van vandaan zit, hebben de wandelgangen ook Madrid bereikt... betreffende geruchten over een dessert restaurant... Ik heb niet de mogelijkheid gehad om Dolso postres uit te proberen, maar ik heb er alle vertrouwen in, dat jullie smaakpapillen net zo goed werken. Ik hoor graag jullie ervaringen!

Dolso opgezet door Pablo Dellepiane en Lorena Calderon, schijnt met zijn creatieve fusion keuken en informele sfeer, geliefd te zijn bij een gevarieerd publiek. De twee "kunstenaars" hebben een lange geschiedenis in de wereld van gastronomie op hun naam staan. Denk aan prestigieuze restaurants zoals Martin Berasategui, El Bulli Hotel, Mugaritz en Akelarre in Spanje of Ryland Inn in de Verenigde Staten en La Bourgogne in Buenos Aires en Uruguay. Bij Dolso kan je terecht voor een complete maaltijd maar de specialiteit van het huis zijn de desserts. In Dolso worden gebak, ijs en bonbons ambachtelijk gemaakt zonder gebruik van kunstmatige smaak-of kleurstoffen. Dolso is ook zeer geschikt als jouw avond-banketbakker waarbij je tot middernacht een cocktail naast je gebakje kunt nuttigen.

Adres:
carrer de València 277, 08037 (Eixample Derecha) Barcelona (metro: Passeig de Gràcia)

Filmpje:http://www.youtube.com/watch?v=m5_LCh4URiQ
Foto: http://m0.11870.com/multimedia/imagenes/dolso-postres_pxl_40dabe4e165489b8f13ab7daf1794315.jpeg

maandag 22 november 2010

Het Mediterraanse dieet als immaterieel cultureel erfgoed - Unesco werelderfgoed

Het Mediterraanse dieet wordt, zoals jullie ongetwijfeld weten, beschouwd als een van de gezondste manieren van eten en helpt hart en vaatziekten te voorkomen. Wat het zo gezond maakt, komt doordat de Mediterraanse keuken voornamelijk bestaat uit olijfolie, granen, vers of gedroogd fruit en groenten, vis, zuivel, vlees, veel kruiden en specerijen, vergezeld met wijn.

De landen rondom de middellandse zee hebben deze zogenaamde eetcultuur. Als ware Spanje liefhebbers weten wij dit maar al te goed te waarderen. Het eten is hier geen noodzaak maar een levenstijl, het hoort bij de sociale interactie. Gemeenschappelijke maaltijden worden gezien als de hoeksteen van sociale gewoonten en feestelijke evenementen. Het heeft tot inspiratie geleid voor liedjes, spreuken, verhalen en legenden. De eetcultuur is een verzameling van vaardigheden, kennis, tradities, voorbereiding en in het bijzonder, de consumptie van het voedsel. Waarbij vooral vrouwen een belangrijke rol innemen bij de overdracht van de tradities, rituelen en het behoud van de technieken. Het systeem is diep geworteld en gaat gepaard met respect voor het grondgebied en de biodiversiteit, zorgt voor de instandhouding en ontwikkeling van de traditionele activiteiten en beroepen die verbonden zijn aan de visserij en de landbouw. Ik ben het er dan ook helemaal mee eens dat het Mediterrane dieet benoemd is tot immaterieel cultureel erfgoed.

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=-gQ-zHsBt2k

zondag 21 november 2010

Lootje getrokken, surprise maken voor een voetbalgek? En un momento dado was er het boek Escuchando a Cruyff - Casa Archidona Report

Sinterklaas blijft naar mijn mening een van de mooiste tradities. Een feest voor zowel jong als oud. Als je de fase van "gelovige" - schoen leggen, slapeloze nachten en bang bent dat als je je niet gedraagt mee wordt genomen naar Spanje - achter de rug hebt, gaat er weer een nieuwe wereld voor je open als "niet-gelovige". De wereld van lootjes trekken, gedichten en surprises. Elk jaar weer ontstaat er dezelfde discussie; doen we het wel of niet? De een houdt niet van surprises maken, de ander weet niet verder te rijmen dan " Sint zat te denken, wat hij ...zou schenken". Bovendien, waar halen wij de tijd vandaan? Onze druk bezette leventjes, bieden geen ruimte voor creativiteit, geknutsel en geklieder. Gelukkig komt er na het betoog van bezwaren, meestal type enthousiaste regelneef/nicht ertussen die precies de magische woorden in bezit heeft om de anderen ook dit jaar zover te krijgen. Want zeg nou zelf, achteraf heb je altijd een geweldige gezellige avond gehad.

Surprise cadeautip:
Voor degenen die dit keer aan de slag moeten voor een Spaanstalige of Catalaanse voetbalfanaat, kunnen dit jaar goed slagen. Je begint met het vinden van een cadeau omdat je dan weet hoe groot je surprise moet worden. Ik spreek uit eigen ervaring. En dan begint de grote zoektocht.Tot grote vreugde was daar "en un momento dado" het boek Escuchando a Cruyff (luisteren naar Johan Cruiff) van journalist Edwin Winkels. Het boek bestaat uit de 150 beste en grappigste uitspraken en anekdotes van onze Johan. Bij elke uitspraak staat het verhaal er achter uitgelegd. Het perfecte cadeau voor onze Nederlandse-Spaanse/Catalaanse vrienden, Cruijff en FC Barcelona fans.

En ondanks dat er altijd ruim van tevoren lootjes zijn getrokken waarom is het dan altijd dat je op de laatste dag altijd pas begint en de gemoederen binnenshuis hoog oplopen? Misschien ligt het aan mij? In ieder geval heb ik de dans van surprises ontsprongen, 5 december vier ik Sinterklaas al dobbelend in zijn woonplaats Madrid.

Surprise ideeën:
Je kiest simpel een rechthoekige dunne kartonnen doos, bekleed deze met groen crêpe papier, lijnen zet je met krijt, een doel maak je van gaas en een chocolade voetbal haal je bij de snoepwinkel die je op je voetbalveld plakt. Een kind kan de was doen. (Un
niño puede hacer la lavanderia). En voor de meer gevorderde surprise makers die niet bang zijn voor vieze handen, kunnen altijd nog een grote ballon beplakken met krantenknipsels en behangplaksel. Vervolgens laten drogen en het voetbal patroon verven. Zo surprise is klaar. Nu nog een gedicht, vooral niet mijn grootste hobby. Ook dat is niet meer moeilijk in deze moderne tijden. Je gaat gewoon regelrecht naar de gedichtengenerator, met wat sleutelwoorden heb je in een mum van tijd, een instant "persoonlijk" gedicht. Hartstikke fijn dit soort uitvindingen.

Foto: http://www.lectio.es/cache/978845088035.novetats.jpg

dinsdag 16 november 2010

Spaans Taalkwartet, cadeautip voor Sinterklaas - tips Spaanse taal

Leer meer van de Spaanse taal, met dit leuke kwartetspel!
Hoe begroet ik iemand in een andere taal en hoe vraag ik om een lepel wanneer ik in een restaurant zit en er geen heb? Het taalkwartet geeft antwoorden op veel voorkomende situaties in een vreemde taal. Het spel omvat 18 kwartetten. Kompleet met illustratie, uitspraak en taaluitleg. Op een speelse manier een taal leren. Dat kan met het Taalkwartet. Hoe vaker je het het speelt, hoe leuker het wordt! Het spel is te spelen vanaf 2 spelers
Inhoud- 18 kwartetten- uitdrukkingen en woorden- getallen en tijden- werkwoorden en grammatica- uitspraakregels en spelregels
Onderwerpen o.a.- dieren- strand- gebouwen- de stad- vervoer- eten- drinken- kleding- landschap

Sinterklaas cadeautip: Het lijk mij een leuke afwisseling voor tijdens de Spaanse les. Dus lieve Sint denk ook eens aan de hardwerkende Spaanse docent of ijverige leerling Spaans.

Homepage: http://www.educatheek.nl/Taalkwartetten_2827.html
Foto: http://www.emigratieboek.nl/images/thumbs/taalkwartet-spaans.jpg

Transavia zet zomerseizoen in de verkoop en komt met nieuwe trajecten naar Spanje - travel

Vandaag is transavia.com van start gegaan met de verkoop voor het zomerseizoen 2011. Het gaat om alle lijndienstschema’s; 29 bestemmingen en 42 routes gaan in de verkoop. Het zomerschema loopt van 1 april 2011 tot en met 31 oktober 2011. Het nieuwe zomerseizoen staat in het teken van uitbreiding van het netwerk en meer vliegen vanuit de regio. Transavia start verkoop zomer 2011 waaronder nieuwe bestemmingen. Nieuwe trajecten naar Spanje zijn vanuit Rotterdam naar Madrid, van Eindhoven naar Barcelona en Ibiza.

Homepage: www.transavia.com
Foto: http://altijdeenmening.web-log.nl/photos/uncategorized/tailunit_737_transaviat.jpg

maandag 15 november 2010

Met El Naturalista ga je wandelend door het leven - mode


Het Spaanse schoenenlabel El Naturalista werd in 2001 opgericht in de regio van La Rioja die niet alleen bekend staat om de wijn maar ook om de productie van schoenen. Vanaf het begin al, had dit Spaanse label een internationale roeping. Meer dan 45% van de productie van El Naturalista is bestemd voor de export. El Naturalista wordt verkocht in 30 landen, met op de eerste plaats, de Verenigde Staten en vervolgens Duitsland als de grootste afzetmarkt.

De naam is te danken aan de filosofie die men in de ontwerpen probeert te vertalen; de natuur die in staat is geluk te brengen staat altijd centraal. De schoenen zijn gemaakt voor de jonge avonturier die houdt van het gezonde buitenleven. De populaire kikker logo staat voor vruchtbare aarde, aanpassingsvermogen, non-conformisme en dynamiek die het label wil laten uitdrukken in haar schoenen. Bovendien maken zij gebruik van innovatieve materialen en technieken in de zoektocht naar het perfecte voetcomfort. Leder, gelooid met planten en gemalen boomschors is bijvoorbeeld een vast onderdeel van hun collectie. Ergonomisch ademend rubber, anatomische inlegzolen, anti-shock systeem, gerecycled rubbere zolen, duurzaam en reflexologie worden tevens opgenomen in hun creaties. El Naturalista is continu op zoek naar nieuwe methoden ten gunste van het voetcomfort om je op deze manier te verzekeren dat je wandelend door het leven gaat.

Homepage: www.elnaturalista.com
Bron: http://cache.sarenza.com/V4/Content/FR/fr/FLASHBRAND/elnaturalista_flash_3.jpg

dinsdag 9 november 2010

Almudena, de patroonheilige van de stad Madrid - feesten

Wij komen net bij van 'Allerheiligen' of de volgende heilige staat alweer voor de deur. Vandaag, 9 november eren de Madrilenen de patroonheilige van Madrid, La Virgen de Almudena. De viering wordt gehouden op de Plaza de la Almudena. Het feest begint om 11 uur s' morgens met een mis die gehouden wordt op de Plaza Mayor. Vervolgens is er een straatprocesie die vertrekt richting Puerta del Sol, Plaza Oriente en Plaza Isabel II. Op de Plaza de la Almudena worden de hele dag bloemen uitgedeeld. Voor de niet geinteresseerde Madrilenen is het een heerlijk extra dagje vrij.

Een legende verbonden aan de Virgen La Almudena; er wordt gezegd dat de Maagd van la Almudena door de apostel Santiago naar Spanje is gebracht. Het beeld van Almudena werd door de Christenen in de stadsmuren verstopt toen de Moren in het jaar 783 Madrid binnenvielen. Twee eeuwen later werd Madrid bevrijd, maar niemand wist waar het beeld verstopt zat, totdat de muur viel en het beeld werd gevonden. Het vreemde is echter dat het beeld gevonden werd met 2 dezelfde kaarsen waarmee ze was verstopt, waarvan 1 nog steeds ontstoken was.

Bron: http://www.asiarooms.com/en/travel-guide/spain/madrid/festivals-and-events-in-madrid/-fiesta-de-la-almudena.html
Foto: http://www.cfrivero.com/imagenes/bcoleccion/tematicas/religion/almudena.jpg

zaterdag 6 november 2010

LUXE City Guide, In-Flight leesmateriaal voor de kwaliteitsbewuste en drukke reiziger - travel

Bij mijn favoriete reisboekenhandel/geographische boekhandel Pied a Terre op de overtoom in Amsterdam, had ik deze city guides al eerder in een flits gezien. Op dat moment had ik geen City Trip plannen in het verschiet en waarschijnlijk was dat de reden dat ik er simpelweg niet bij stil had gestaan. Totdat ik van de week een tweede kans kreeg op een ontmoeting met deze ideale stadsgenootjes. Mijn baas had namelijk een luxe geschenkverpakking vol met LUXE City Guides op zijn bureau staan. Dit was ongetwijfeld een teken dat ik ze beter moest leren kennen. Het eerste wat mij opviel; de chique geschenkdoos die je doet denken dat het om iets kostbaars gaat. Bij het openen van de box, vind je de netjes opgeborgen stadsgidsen, met per stad een andere design cover. Dit alleen al maakt ze uniek ten opzichte van andere reis/stadgidsen.

Niks vervelender dan erachter te komen dat net dat ene zo leuke restaurant uit je gids al is opgedoekt... LUXE heeft daar over nagedacht: de gidsen worden jaarlijks bijgewerkt en online vind je maandelijkse updates. De uitklapbaar pocket-formaat die geen ruimte biedt voor onnodige bla bla komt dus meteen ter zake met de creme de la creme en maakt deze gids zeer geschikt voor de veeleisende, kwaliteitsbewuste en drukke reiziger. Kortom de LUXE lezer is geen toerist maar een bezoeker.

Homepage: www.luxecityguides.com
Boekhandel Amsterdam: www.piedaterre.nl
Foto: http://www.frugal-bonvivant.com/wp-content/uploads/2010/03/luxe-madrid-barcelona-225x300.jpg

dinsdag 2 november 2010

Halloween, Spanjaarden houden wel van een verkleedpartijtje - feesten

Je zou bijna denken dat een typisch feest uit de Verenigde Staten zoals Halloween, in Spanje niet zal aanslaan, een land die toch veel waarde hecht aan eigen feesten en tradities. Maar niets is minder waar, vorig jaar mocht ik het al met mijn eigen ogen aanschouwen. Heel Madrid had zijn mooiste pak aangetrokken om de avond van Halloween griezelig door te komen. Ik was uitgenodigd voor een Halloween huisfeestje en op weg daarnaar toe, was ik tot mijn grote verbazing, niet de enige zombie in de metro. Ik kan je vertellen dat het erg vermakelijk is om met andere dracula's, spoken en andere griezels gebruik te maken van het openbaar vervoer en met elkaar door de stad te banjeren, je voelt je toch eensgezind. Dit jaar was ik niet te vinden in de grote stad en heb ik dus alle thema feesten als "Marcha Zombie" moeten missen. Dat de hoofdstad gevoelig is voor een "commercieel" Amerikaanse feestje daar kon ik mij nog wel iets bij voorstellen. Maar dat ook kleinere plaatsen moeite deden om hun huizen en tuinen te versieren met pompoen lantaarns en andere Halloween decoratie, precies zoals men dat in de VS gewend is te doen, vond ik toch wel bijzonder. Zelfs in het dorp, zag ik kinderen verkleed langs de deuren gaan voor "trick and treat". Laat opblijven mochten zij sowieso, want de volgende dag 1 november was er geen school, het was weer feest, namelijk "allerheiligen". Op deze dag bezoeken Spanjaarden hun overleden familieleden op de begraafplaats.